FeLV ili mačja leukemija

Virus mačje leukemije je zarazan Retrovirus koji uzrokuje pad imuniteta, sekundarne infekcije različitih organskih sustava i brojne tumorozne i krvne abnormalnosti. FeLV je vodeći uzrok smrti u mačaka čiji se uzročnik prenosi putem sline i krvi. Kako je FIV bolest ‘agresivnih’, tako je FeLV bolest ‘dobroćudnih’ mačaka.
Zaraza se širi druženjem mačaka koje se međusobno čiste, igraju i dijele posudice za hranu i vodu. U najvećoj su opasnosti mačići do 4 mjeseca starosti jer se mogu zaraziti preko majke (još u maternici, tijekom poroda, putem mlijeka, dok ih majka čisti).
Bitno je reći da ne obolijevaju sve mačke izložene virusu.
Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju kliničke slike zajedno s pozitivnim krvnim testom. Na mačju leukemiju treba posumnjati kod svake mačke koja ima ‘neobjašnjivu’ bolest iako je možda bila FeLV negativna na testiranju. Česti klinički nalazi FeLV-pozitivnih mačaka su anemija, (sniženi trombociti u krvi, upala zubnog mesa ili cijele usne šupljine, povišena tjelesna temperatura, povećani limfni čvorovi, sekundarne infekcije dišnog sustava, slabost, manjak apetita, poremećaji mokraćnog sustava, loša kvaliteta dlake i sl.
Zaražene mačke su predisponirane razvoju tumora nekoliko mjeseci do nekoliko godina nakon infekcije i to najčešće malignih limfoma i limfosarkoma. Kod takvih mačaka je čest nalaz otežano disanje zbog prisutnosti tumora u prsnoj šupljini.
Mačja leukemija je neizlječiva bolest.
FeLV- pozitivnim mačkama su potrebni veterinarski pregledi odmah po prvim simptomima bolesti kako bi se što prije moglo reagirati. Osim kvalitetne prehrane i vitamina, upotrebe imunogenih preparata i protuvirusnih lijekova, mačkama je potrebno osigurati život sa što manje stresa što najčešće znači da mačka ne bi smjela izlaziti van, već bi bila isključivo kućna mačka u stanu ili kući.

Pozitivna strana cijele ove priče jest što postoji cjepivo protiv mačje leukemije.

Prije cijepljenja potrebno je testiranjem potvrditi da je mačka FeLV-negativna. Cijepljenje se ponavlja jedanput godišnje. Potrebno je napomenuti da, kao i svako cijepljenje ne predstavlja stopostotnu zaštitu, ali značajno smanjuje rizik od obolijevanja.
Testiranje na mačju sidu i leukemiju se rutinski provodi, s nekoliko kapi krvi, te se njime istovremeno provjeravaju obje bolesti.
Rezultati su vidljivi za 10 minuta.

16640675_1563787590299766_6028784375876744530_n

Oglasi