FIP ili virusni peritonitis mačaka

Virusni peritonitis mačaka ili FIP je bolest uzrokovana coronavirusom.
Mačke po cijelom svijetu mogu biti inficirane ovim uzročnikom, ali manji broj pokazuje znakove oboljenja.

Nakon infekcije virusom FIP-a u roku tjedan dana dolazi do razvoja viremije (virus u krvi) i širenja virusa po organizmu, primarno u jetru, slezenu i limfne čvorove. Ovisno o snazi imunološkog odgovora mačke, u ovoj fazi infekcije virus može biti uklonjen ili se bolest različitom brzinom razvija dalje – u periodu od nekoliko tjedana pa sve do nekoliko mjeseci i godina. U ranoj fazi bolesti mačke mogu pokazivati nespecifične simptome kao što je anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura koja ne odgovara na terapiju antibioticima.
Primarno oštećenje koje uzrokuje virus događa se na krvnim žilama (upala u stjenci krvnih žila) gdje zbog upale dolazi do eksudacije kroz oštećenu stjenku u okolno tkivo. Ovisno o tome u kojem dijelu organizma se proces primarno događa može se javiti nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini ili nakupljanje tekućine u prsnom košu odnosno preciznije u pleuralnom prostoru.
Punkcijom se dobije bistri žučkasti (jantarni) eksudat koji na zraku može spontano koagulirati. Zbog pritiska na ošit može se javiti i otežano disanje. Ovaj oblik naziva se još i „vlažni“ FIP.

U pojedinim slučajevima razvija se takozvani „suhi“ oblik bolesti gdje ne dolazi do nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini ili pleuralnom prostoru već se razvijaju promjene na jetri, bubrezima, mozgu i moždanim ovojnicama i očima.
Ovaj oblik bolesti čak i za iskusnog veterinara puno je složeniji i teži za postavljanje dijagnoze. U početnoj fazi očituje se istim nespecifičnim simptomima (anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura) kao i „vlažni“ oblik dok se daljnja simptomatologija pojavljuje ovisno o zahvaćenim organima.

Smatra se da je u prirodi moguće širenje intrauterino, mačjim mlijekom, infekcijama urinom, direktnim kontaktom te ekstraktima jetre i slezene koje su pune krvi i ascitesom.

Virus je neotporan izvan organizma i preživljava tek vrlo kratko ako nije u živoj stanici.
Stoga, kvalitetno provođenje dezinfekcije podrazumijeva mehaničko čišćenje grubih nečistoća, potom pranje i na kraju upotrebu samog sredstva za dezinfekciju.
Za kvalitetno provođenje dezinfekcije najbolji su komercijalni dezinficijensi koji su sigurni za upotrebu, ekološki su prihvatljivi, brzo djeluju i aktivni su u malom razrjeđenju.
Dobar izbor je Ecocid-S koji ima višestruku upotrebu jer djeluje virucidno, baktericidno i fungicidno.
Osim ovog preparata, postoje i drugi koji također imaju širok spektar i zadovoljavaju postavljene kriterije.

Nažalost za virusni peritonitis mačaka ne postoji djelotvoran lijek i bolest neizbježno dovodi do uginuća životinje.

16507884_1563768036968388_7497455182870213760_n

Oglasi